Αυτοί που ξεχωρίζουν

Πολλοί άνθρωποι λένε πως μια δυνατή ιδέα μπορεί να σου μεταμορφώσει τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες. Και αυτή η ιδέα μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή, όπου και αν βρίσκεσαι. Για τον Νίκο Αναγνωστάκη η ιδέα δημιουργίας της εταιρείας Vican γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1976, σε ένα ημιυπόγειο 25 τμ. της οδού Μαγνησίας στον Άγιο Παντελεήμονα, πριν ακόμα πάρει το πτυχίο του από την ΑΣΟΕΕ. Και χωρίς να έχει καμία σχέση μέχρι τότε με το χώρο του φαρμακείου, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως χονδρέμπορος άλλων εταιρειών, πουλώντας ο ίδιος από φαρμακείο σε φαρμακείο ελαφρόπετρες, βαμβάκι και προφυλακτικά.

Vican Healthcare:

Δύο γενιές με σπουδαία διαδρομή στα προϊόντα φαρμακείου και τον πολιτισμό.

Σήμερα, σχεδόν 43 χρόνια μετά, η εταιρεία Vican διαθέτει δεκάδες επώνυμα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της, έχει εξασφαλίσει την αποκλειστική αντιπροσωπεία προϊόντων μεγάλων ευρωπαϊκών εργοστασίων (Laboratories Gilbert, Larus Pharma, Cizeta Medicali, Cuxson Gerrard, Asepta Monaco κ.ά.) για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ από το 2017 σχεδιάζει και παράγει καλλυντικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Νίκου Αναγνωστάκη

Από τη πρώτη στιγμή που ο Νίκος Αναγνωστάκης αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία του, δεν σταμάτησε να ψάχνει εκείνα τα προϊόντα του εξωτερικού που θα άξιζαν να εισαχθούν στην Ελλάδα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας φίλος τού μίλησε για ένα εργοστάσιο στην Αγγλία με επιθέματα για την περιποίηση και τη φροντίδα των ποδιών και του πρότεινε μάλιστα να επικοινωνήσει μαζί τους, μήπως και τους πείσει να αναλάβει η Vican την εισαγωγή και την προώθηση αυτών των προϊόντων στην Ελλάδα. Ήταν ένας δύσκολος στόχος βέβαια, διότι επρόκειτο για μεγάλο και με μακρά ιστορία εργοστάσιο και ο Νίκος Αναγνωστάκης δεν είχε ούτε τα απαραίτητα χρήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα ούτε κάποια ιδιαίτερη οργάνωση στη μικρή μέχρι τότε εταιρεία του. Αντιλήφθηκε όμως τη σημασία αλλά και την προοπτική που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνεργασία και τους επισκέφτηκε στα γραφεία τους στην Αγγλία. Οι «ξένοι» αντιλήφθηκαν αμέσως το πάθος και το ελληνικό επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τον εμπιστεύτηκαν.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία του με την Guxson Gerrard και τα προϊόντα Carnation και Adaptoplast Footcare, η οποία συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα, έχοντας ως σημαντικότερο προϊόν το περίφημο και γνωστό σε όλους «γαρυφαλλάκι» (Carnation Corn Caps) για την αφαίρεση των κάλων του ποδιού. Η συνέχεια ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Η στρατηγική είχε βρεθεί, η εταιρεία είχε πλέον μεταφερθεί (από το 1985) σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Φιλαδέλφεια και για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 1994 εμπλούτιζε τη γκάμα της με καινοτόμα για την εποχή προϊόντα, ειδικά για το χώρο του φαρμακείου. Συνεργασίες και προϊόντα που ξεχώρισαν εκείνη την περίοδο και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, έχοντας μεγάλη αναγνωρισιμότητα και σημαντικές πωλήσεις για τη Vican, είναι τα ορθοπεδικά καλσόν VIVA, οι ανδρικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης Varisan αλλά και τα καινοτόμα φίλτρα καπνίσματος HERB.

Το «φλερτ» με την απόλυτη καταστροφή, η επάνοδος και ένα brand που γράφει ιστορία

Το 1994 συνέβη ένα δυσάρεστο γεγονός για την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της Νίκο Αναγνωστάκη. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν «δίπλα» στο ρέμα του Ποδονίφτη, το οποίο πλημμύρισε και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Τα γραφεία και οι αποθήκες της Vican, οι οποίες ήταν ισόγειες και ημιυπόγειες, πλημμύρισαν με 2,5 μέτρα νερό, «πνίγοντας» τα πάντα, γραφεία και εμπορεύματα και φυσικά καταστρέφοντας τους κόπους ετών. Η πλημμύρα προκάλεσε καταστροφή επιχειρηματική αλλά και οικονομική, καθώς ανέκοψε στη χειρότερη στιγμή την ανάπτυξη της εταιρείας, που γύρισε και πάλι στο σημείο «μηδέν». Η Vican, αν και έμεινε εκτός αγοράς για αρκετούς μήνες, δεν έδιωξε και δεν άφησε απλήρωτο κανέναν υπάλληλο ή προμηθευτή της. Η μεγάλη ένταση του νερού δεν κατάφερε να «πνίξει» το μεράκι και το όραμα του Νίκου Αναγνωστάκη για μια νέα, δημιουργική επανέναρξη της εταιρείας. Έδωσε την υπόσχεση σε όλους ότι σε ένα χρόνο ακριβώς η εταιρεία θα γινόταν ακόμα μεγαλύτερη και θα έμπαινε εκ νέου δυναμικά στην αγορά – υπόσχεση η οποία επαληθεύθηκε.

Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δύο σημαντικά γεγονότα βοήθησαν την εταιρεία να επανέλθει στην κανονικότητα. Ήδη είχε αγοραστεί ένα νέο κτίριο 1.300 τμ. στη Μεταμόρφωση Αττικής (όπου μέχρι και σήμερα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Vican), ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε το προϊόν που θα την έβγαζε γρήγορα από το αδιέξοδο της καταστροφής: ένα καινοτόμο εντομοαπωθητικό σε μορφή patch, το οποίο περιείχε μικροκάψουλες citronellas, το γνωστό CER’8, το οποίο είναι μέχρι και σήμερα από τα πιο δημοφιλή φυσικά εντομοαπωθητικά προϊόντα στην Ελλάδα.

Το 2001 οι τρεις εταιρείες (Vican Farm, Vican & ΣΙΑ ΕΕ και η ατομική εταιρεία Νικ. Αναγνωστάκης) συγχωνεύθηκαν για να δημιουργηθεί στη θέση τους η ανώνυμος εταιρεία Vican Α.Ε.

Το όραμα συνεχίζεται με τον ερχομό της νέας γενιάς αλλά και με νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

Μετά από λίγα χρόνια άρχισαν να ενσωματώνονται στο δυναμικό της εταιρείας και τα παιδιά του Νίκου Αναγνωστάκη, η Μαρία και ο Αντώνης (ταυτόχρονα με τις σπουδές των Οικονομικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων αντίστοιχα). Ξεκίνησαν και οι δύο από τη βάση της εταιρείας για να εκπαιδευτούν και να γαλουχηθούν σε όλες τις διαδικασίες και τα τμήματα παραγωγής της εταιρείας. Η Μαρία Αναγνωστάκη στη συνέχεια ανέλαβε το τμήμα Ιατρικής Ενημέρωσης, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα έχει βραβευτεί για την επιστημονική της κατάρτιση από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία αλλά και σε διεθνή αγγειολογικά συνέδρια του εξωτερικού.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2009, ο Νίκος Αναγνωστάκης θέλησε να δημιουργήσει, παράλληλα με τη Vican, μια δισκογραφική εταιρεία και ένα ενημερωτικό μέσο για τη μουσική, που θα αναδείκνυε το καλό ελληνικό τραγούδι και θα κυκλοφορούσε δίσκους που θα άφηναν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Πέρα από όλα τα άλλα, ο Νίκος Αναγνωστάκης έχει μεγάλη αγάπη για το ελληνικό τραγούδι και το πολιτισμό γενικότερα, όντας ο ίδιος συλλέκτης (έχει εκδώσει δύο σπουδαίες συλλογές από καρτ-ποστάλ του Στέφανου Στουρνάρα από το 19ο αιώνα) αλλά και στιχουργός. Έτσι λοιπόν το 2010, ο γιος του, Αντώνης Αναγνωστάκης, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ανέλαβε αυτό το δύσκολο και άγνωστο για την οικογένεια επιχειρηματικό εγχείρημα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για το μικρό τότε Αντώνη να κάνει το «αγροτικό» του, όπως το χαρακτήριζε ο πατέρας του.

Το Ogdoo Music Group διαθέτει σήμερα το No1 ενημερωτικό site για την ελληνική μουσική (Ogdoo.gr), ενώ έχει εκδώσει πάνω από 50 δίσκους ξεχωριστών καλλιτεχνών, όπως είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Ορφέας Περίδης, ο Δημήτρης Μπάσης και πολλοί άλλοι. Επίσης, μέσω της εταιρείας, μελοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν έργα της Ελένης Αρβελέρ και του Τίτου Πατρίκιου.

Το 2016, όταν το Ogdoo Music Group είχε πάρει πλέον το δρόμο του, ο Αντώνης Αναγνωστάκης επιστρέφει στη Vican, επιχειρηματικά έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Συνεχίζει μαζί με την αδερφή του τη σπουδαία διαδρομή που χάραξε ο πατέρας τους, o οποίος φυσικά παραμένει πρόεδρος της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, και συγκεκριμένα το 2012, ξεκίνησε άλλη μία σημαντική συνεργασία για τη Vican, η οποία αποδεικνύει την ποιότητα και την προοπτική της εταιρείας. Ανέλαβε την αποκλειστική διανομή της σειράς Philips Avent στα ελληνικά φαρμακεία.

Η Vican βάζει τη σφραγίδα της στα δικά της παραφαρμακευτικά προϊόντα

Πέρα από τις μεγάλες αντιπροσωπείες σημαντικών παραφαρμακευτικών προϊόντων, τα τελευταία δύο χρόνια η Vican εγκαινίασε μια νέα πολύ σημαντική στρατηγικά δραστηριότητα, την παραγωγή και το σχεδιασμό καλλυντικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής υψηλών προδιαγραφών. Τα φαρμακεία υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα νέα προϊόντα και τα υποστήριξαν, λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν στη Vican αλλά και λόγω των πρωτότυπων προϊόντων και των συσκευασιών τους. Πρόκειται για μια καλά μελετημένη κίνηση, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη του brand name Vican στην ελληνική αγορά και το άνοιγμα του δρόμου σε αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία πέρυσι απέσπασε 3 βραβεία στα Best In Pharmacy Awards 2018, αποδεικνύοντας ότι έχει βάλει τις σωστές βάσεις στη νέα αυτή δραστηριότητα για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πρόσφατα, τέλος, προχώρησε στην αγορά ενός ακόμη υπερσύγχρονου κτιρίου 2.000 τ.μ., πάλι στη Μεταμόρφωση Αττικής, για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της και να υποστηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία.

Στα 43 της πλέον χρόνια, η Vican έχει καταφέρει να θεωρείται στην ελληνική αγορά μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της, με κύρια χαρακτηριστικά τα ποιοτικά προϊόντα, την κορυφαία εξυπηρέτηση, τη συνεχή επένδυση σε νέα προϊόντα αλλά και την ανθρώπινη κουλτούρα της, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις της με τους φαρμακοποιούς.