ανακουφιστείτε μετά το τσίμπημα κουνουπιού

Παρότι μικροσκοπικό στο μάτι, αποτελεί τον μόνιμο εφιάλτη τα βράδια του καλοκαιριού. Όσο και να ντυνόμαστε μικροί και μεγάλοι από την κορυφή μέχρι και τα νύχια για να γλιτώσουμε τις επιθέσεις του, βρίσκει την κερκόπορτα για να μας… ρουφήξει το αίμα. Ο λόγος για τα κουνούπια, τα οποία όσο πολλαπλασιάζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να πέσουμε στα δίχτυα τους.

Γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Το τσίμπημα των κουνουπιών προκαλεί έντονη φαγούρα και κοκκινίλα, ενώ το ξύσιμο με τα νύχια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης ή πληγών στο δέρμα. Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, καθώς, πάρα τις νουθεσίες των γονιών τους, δεν σταματούν το ξύσιμο.

Όμως, οι μικροσκοπικοί εχθροί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για τους ενήλικες. Άλλωστε, τα σημάδια από τα τσιμπήματα, ιδιαίτερα εάν είναι σε εμφανή σημεία όπως στο πρόσωπο, ενοχλούν περισσότερο τους γονείς παρά τα παιδιά και για αισθητικούς λόγους.

Οι επιπτώσεις

Σε κάποιες περιπτώσεις τα τσιμπήματα κουνουπιών καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή προκαλώντας πρήξιμο, πόνο και ερυθρότητα. Αυτό το είδος της αντίδρασης είναι πιο συχνό σε παιδιά και είναι γνωστό και ως σύνδρομο Skeeter.

Άλλοτε, πάλι, ενδέχεται να μεταδώσουν και ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, καθώς και ο ιός Ζίκα, που ευθύνεται για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μόνο το θηλυκό κουνούπι τσιμπάει γιατί χρειάζεται το ανθρώπινο αίμα για να αναπτύξει τα αυγά του. Αντίθετα, τα αρσενικά κουνούπια προτιμούν να τρέφονται με νέκταρ, ακόμη και από σάπια φρούτα.

Γιατί τα κουνούπια προκαλούν φαγούρα;

Όταν τα κουνούπια ρουφούν το αίμα, αφήνουν σάλιο κάτω από το δέρμα, το οποίο περιέχει ένα αντιπηκτικό κοκτέιλ ώστε να μπορούν να… τραφούν ανενόχλητα. Αμέσως ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά παράγοντας ισταμίνη, η οποία προκαλεί τη φαγούρα σαν αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Πόσο διαρκεί το τσίμπημα του κουνουπιού;

Το τσίμπημα από τα κουνούπια μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και αρκετές ημέρες ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. Την ίδια στιγμή, τα τσιμπήματα των κουνουπιών αφήνουν μικρά σκούρα σημάδια για πολύ καιρό, ακόμη κι όταν η φαγούρα και το δάγκωμα έχουν περάσει. Περισσότερο επιρρεπείς είναι τα παιδιά που λόγω του ευαίσθητου δέρματος τείνουν να έχουν αυτά τα σημάδια για πάρα πολύ καιρό.

Μετά το τσίμπημα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γλιτώσουμε άπαντες μια και έξω από τη βασανιστική φαγούρα, που προκαλούν τα δαγκώματα των κουνουπιών.

Βήμα πρώτο. Η αντιμετώπιση των τσιμπημάτων να γίνεται το συντομότερο δυνατό, για να περιοριστούν οι πιθανότητες έντονης φαγούρας. Ειδικά οι γονείς πρέπει να επεμβαίνουν άμεσα όταν ένα κουνούπι τσιμπάει το παιδί τους για να το ανακουφίσουν από την φαγούρα και να προλάβουν τα χειρότερα.

Στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγετε το ξύσιμο με τα νύχια γιατί έτσι η πληγή θα γίνει πιο ευάλωτη σε μολύνσεις.

Τι να κάνετε

Καθαρίστε την περιοχή με οινόπνευμα ή αν έχετε ευαίσθητο δέρμα πλύντε την με νερό και σαπούνι ή χαμομήλι που έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Τοποθετήστε ένα επίθεμα με πάγο (τυλιγμένο σε πανί ή χαρτί) για να μειωθεί το οίδημα. Η χρήση ορισμένων βοτάνων ανακουφίζει από τη δυσάρεστη φαγούρα. Τρίψτε ένα φύλλο του φυτού αλόη κομμένο στα δύο πάνω στην περιοχή του δαγκώματος.
Χρησιμοποιήστε το CER’8 After bite roll-on, το οποίο καταπραΰνει αμέσως από τα ενοχλητικά συμπτώματα του τσιμπήματος χάρη στην ενεργή φυτική του σύνθεση από πρόπολη, αλόη, χαμομήλι και άλλα συστατικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν περιέχει αμμωνία, ενώ απαλύνει από ερεθισμούς, αίσθημα φαγούρας, κοκκίνισμα, πρήξιμο και άλλα.
Συνιστάται να αποφεύγονται οι επαλείψεις στο παιδικό δέρμα με χημικά σκευάσματα. Ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα παιδιά το CER’8 After bite Stickers που περιέχει μόνο φυσικά συστατικά όπως καλέντουλα, βιταμίνη Ε και εκχύλισμα σταφυλιού. Να σημειωθεί εδώ ότι τα νέα παιδικά επιθέματα After bite stickers είναι η γρήγορη και εύκολη λύση ενάντια στα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς παρέχουν άμεση ανακούφιση από το αίσθημα κνησμού και βοηθούν στη μείωση του οιδήματος.

ΠΗΓΕΣ

https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/prevention/
https://www.healthline.com/health/why-mosquito-bites-itch
https://www.verywellhealth.com/mosquito-bites-1298218