Αποτελεί τον καθημερινό «μπελά» για μερικούς και ιεροτελεστία για άλλους. Το ξύρισμα για εκατομμύρια άνδρες, είτε με τις παραδοσιακές φαλτσέτες, είτε με τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα προϊόντα ξυρίσματος, όπως ξυραφάκια ή ξυριστικές μηχανές, είναι αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας τους, ώστε να εξαφανίσουν τα ανεπιθύμητα γένια και να δείχνουν όμορφοι και περιποιημένοι.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Όμως, το καθημερινό ξύρισμα είναι δυνατόν να αποδυναμώσει το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας, του οποίου ο ρόλος είναι να προστατεύει το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως από τις ακτίνες του ήλιου, το κρύο ή τη ζέστη, και να το διατηρεί ενυδατωμένο.

Για να μην ξυρίζουν πάντα στο τέλος τον γαμπρό, η σωστή περιποίηση του δέρματος μετά το ξύρισμα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να περιοριστούν σημαντικά οι ερεθισμοί, οι κοκκινίλες του δέρματος, τα κοψίματα, η αίσθηση του τραβήγματος κ.λπ.

Ακόμη και αν ανήκετε στις παλιές… καραβάνες, υπάρχουν ορισμένα tips για extra περιποίηση του δέρματος μετά το ξύρισμα.

Σύμμαχος τo σωστό timing

Ένας πολύ εύκολος και δωρεάν τρόπος για να αποφευχθούν τα κοψίματα και οι κοκκινίλες είναι το ξύρισμα να γίνεται το πρωί, μετά από το ντους, γιατί το ζεστό νερό έχει την ιδιότητα να ανοίγει τους πόρους του δέρματος.

Προσοχή: Μην ξυρίζεστε αμέσως μετά το ξύπνημα, καθώς το πρόσωπο είναι ακόμη ελαφρώς πρησμένο και αρκετές τρίχες είναι «κρυμμένες» μέσα στο δέρμα.

Το Α και το Ω η ενυδάτωση του προσώπου

Μπορεί μέχρι πρότινος οι ενυδατικές κρέμες να κατείχαν περίοπτη θέση στα γυναικεία νεσεσέρ, αλλά πλέον έχει καταστεί σαφές ότι είναι άκρως απαραίτητες και για την περιποίηση του ανδρικού δέρματος.

Μάλιστα, η χρήση τους είναι επιβεβλημένη μετά το καθημερινό ξύρισμα, που οι πόροι είναι ανοιχτοί και τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως βιταμίνες, μπορούν να εισχωρήσουν  στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι ερεθισμοί, η επιδερμίδα θα είναι και πάλι ενυδατωμένη προσφέροντας το αίσθημα της τόνωσης και της φρεσκάδας.

Προσοχή: Πριν αγοράσετε μια ενυδατική, διαβάστε με προσοχή τα συστατικά που περιέχει.

Ανακαλύψτε το σωστό aftershave

Το aftershave, το οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον οι άνδρες για να καταπραΰνουν το ταλαιπωρημένο από το ξύρισμα δέρμα, θα πρέπει να επιλέγεται με προσοχή. Αρκετά aftershaves περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με συνέπεια να αφυδατώνουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες και να αυξάνουν την πιθανότητα ερεθισμών.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι να ολοκληρώνετε το ξύρισμα με ένα ενυδατικό gel, το οποίο έχει ελαφριά υφή, δροσερό άρωμα, χωρίς οινόπνευμα, ενώ περιέχει θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και τους πιο ευαίσθητους.

Κοκκινίλες - δερματικοί ερεθισμοί

Οι κοκκινίλες συνήθως εμφανίζονται για δυο σημαντικούς λόγους:

  • Ο τρόπος ξυρίσματος δεν είναι σωστός.
  • Δεν χρησιμοποιούνται τα σωστά προϊόντα.

Για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα αυτό, καλό είναι το ξύρισμα να γίνεται προς την κατεύθυνση της τρίχας, ασκώντας ελαφριά πίεση.

Προτιμήστε προϊόντα περιποίησης που δεν περιέχουν οινόπνευμα ή μενθόλη.

Τρίψτε απαλά με ένα παγάκι τα σημεία του προσώπου που εμφανίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Κοψίματα

Αν κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, κοπήκατε σε κάποια σημεία:

  • Πλυθείτε με άφθονο νερό.
  • Πιέστε με λίγο βαμβάκι ή γάζα την πληγή για λίγα λεπτά.

Προσοχή: Αλλάζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις λεπίδες του ξυραφιού, καθώς, όταν παλιώσουν, δεν κόβουν πλέον την τρίχα, αλλά την ξεριζώνουν.

Επιμένουν παραδοσιακά

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορεί να επιλέξουν οι άνδρες σήμερα για την περιποίηση του δέρματός τους μετά το ξύρισμα, αρκετοί είναι εκείνοι που επιμένουν παραδοσιακά και χρησιμοποιούν κολόνια για να δείχνει το δέρμα τους πιο «αναζωογονημένο».

Η τακτική, όμως, αυτή δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το ανδρικό δέρμα, καθώς η κολόνια μπορεί να το ξηράνει, με συνέπεια να σπάει πιο εύκολα και να φαίνεται πιο γερασμένο όσο τα χρόνια περνούν.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.greenpeople.co.uk/beauty-hub/blog/top-10-shaving-tips-for-men
https://www.ebony.com/style/razor-sharp-expert-tips-for-mens-shaving-skincare-115/

https://www.everydayhealth.com/mens-health/skin-care-for-men.aspx

https://www.webmd.com/men/features/mens-shaving-tips#1