Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και της ιατροφαρμακευτική της χρήσης, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα αυτή προσφέρει στην πράξη.

Η μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν μοναδικής προέλευσης και απαράμιλλών οφελών, γνωστών ήδη από την εποχή της αρχαιότητας και των πρώτων εφαρμογών της ιατρικής επιστήμης. Προέρχεται από τον μαστιχοφόρο σχίνο (Pistacia lentiscus var. Chia), από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα και απαντάται στο νότιο τμήμα της Χίου. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες τη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού και των διαταραχών που προκύπτουν σε αυτόν, με ίσως ως πιο γνωστή δράση της κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος, του έλκους στομάχου, καθώς και τη συμβολή της στη στοματική υγιεινή.

Η άποψη πως η μαστίχα Χίου δρα κατά των πεπτικών παθήσεων είναι τεκμηριωμένη, έπειτα από μια σειρά ερευνών και ελέγχων που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα ανακουφίζει από πόνους του στομάχου π.χ. γαστρικές διαταραχές, προβλήματα δυσπεψίας, γαστραλγίες, καθώς και πεπτικά έλκη. Παράλληλα, βοηθά στον περιορισμό του σχηματισμού μικροβιακών πλακών, καθώς και στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης στην στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της σκληρότητας της δημιουργεί μεγαλύτερη παραγωγή σίελού, ανανεώνοντας πιο γρήγορα της αίσθηση της φρεσκάδας στο στόμα.

Εκτός από τη συμβολή της στο πεπτικό σύστημα και τη στοματική κοιλότητα, η μαστίχα ξεχωρίζει και για μια σειρά από επιπλέον ευεργετικές δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι η αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση του μαστιχελαίου, όπως και η επουλωτική και αναπλαστική της ιδιότητα, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες στην επιδερμίδα.

Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πως η μαστίχα Χίου  προσφέρει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που όλες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και που μπορεί να καλύψει. Εσείς ακόμη το σκέφτεστε για να την εντάξετε στην καθημερινότητα σας;