Η ομορφιά μπορεί να είναι ουσιαστικό γένους θηλυκού, αλλά στην ουσία δεν αφορά μόνο το γυναικείο φύλο. Αντίθετα (πρέπει να) αποτελεί μια άκρως ανδρική υπόθεση!

Γράφει η Άρτεμις Καράγιαννη, beauty editor

Παλαιότερα, το να περιποιείται ένας άνδρας το δέρμα του δεν αποτελούσε μια κοινή συνήθεια και θεωρούνταν μια επιλογή που αφορούσε μόνο τις γυναίκες. Πλέον, όσο οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονται και η γνώση γύρω από τη σημασία της φροντίδας γίνεται καθολική, η ανδρική περιποίηση όχι μόνο αποδεικνύεται μια ιδανική επιλογή για την καθημερινότητα ενός άνδρα, αλλά και μια απόλυτη ανάγκη. Η φροντίδα του ανδρικού προσώπου οφείλει να είναι προτεραιότητα, καθώς εκτίθεται εξίσου στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επιβαρύνουν την επιδερμίδα, αλλά και υποκύπτει χωρίς επιλογή στον χρόνο που περνάει.

Η ανδρική επιδερμίδα στο μικροσκόπιο

Η ανδρική επιδερμίδα ρυθμίζεται κυρίως από την ανδρική ορμόνη της τεστοστερόνης και, σε σχέση με τη γυναικεία, είναι περίπου 20% πιο παχιά και με περισσότερες ίνες κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να δείχνει συχνά πιο νεανική από ένα γυναικείο δέρμα ίδιας ηλικίας. Η ύπαρξη των παραπάνω δεδομένων χαρίζει μεν σφριγηλότητα και νεανικότητα, προκαλεί όμως συχνά περισσότερη λιπαρότητα και δράση των σμηγματογόνων αδένων, παράγοντες που προκαλούν ατέλειες και ακμή. Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της ανδρικής επιδερμίδας είναι εκείνες που καθιστούν απαραίτητη την εξειδικευμένη φροντίδα. Η χρήση της κρέμας της συντρόφου ενός άνδρα ή η τυχαία επιλογή προϊόντων δεν αποτελούν ιδανικές λύσεις φροντίδας, αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των προβλημάτων. Μια περιποίηση που προορίζεται για το ανδρικό δέρμα, σέβεται τις ιδιαιτερότητές του και είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία και στο lifestyle του σύγχρονου άνδρα, θα δώσουν στο ανδρικό πρόσωπο την ομορφιά, τη λάμψη και τη νεανικότητα που του αξίζει.

Τα βασικά βήματα της ανδρικής περιποίησης

Καθαρισμός

Η σκόνη και οι ρύποι στους οποίους εκτιθέμεθα καθημερινά προσβάλλουν και το ανδρικό δέρμα. Ένας καλός, καθημερινός καθαρισμός είναι δώρο για την επιδερμίδα του άνδρα, καθώς απομακρύνει κάθε περιττό και βοηθάει το δέρμα να αναπνέει. Όταν μάλιστα συνδυάζεται και με απολέπιση, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο λαμπερό και γοητευτικό.

Ξύρισμα

Η επιδερμίδα που ξυρίζεται καθημερινά έχει συγκεκριμένες ανάγκες περιποίησης. Η ευαισθησία που προκαλεί το καθημερινό ξύρισμα χρειάζεται τη φροντίδα ειδικών προϊόντων που περιποιούνται το δέρμα κατά το ξύρισμα, αλλά και μετά από αυτό. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αναζητήσει ο κάθε άνδρας τους δικούς του συμμάχους ομορφιάς για το καθημερινό ξύρισμα και να απολαμβάνει κάθε πρωινό μαζί τους.

Ενυδάτωση

Ένα καλά ενυδατωμένο ανδρικό δέρμα είναι υπέροχο! Σφύζει από υγεία, λάμπει και είναι ελκυστικό. Είναι τόσο απλό να το επιτύχει κανείς, αρκεί να εντάξει στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μια ενυδατική κρέμα και μια κρέμα ματιών που ταιριάζει στον τύπο επιδερμίδας του και του προσφέρει όλη τη θρέψη που χρειάζεται για να δείχνει υπέροχο.

Αντιγήρανση

Το ανδρικό δέρμα μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στον χρόνο, όμως υποκύπτει και αυτό με τη σειρά του στα σημάδια του. Η χρήση μιας κρέμας ή και ενός ορού με αντιγηραντική δράση θα ενισχύσει την άμυνα της ανδρικής επιδερμίδας απέναντι στα χρόνια που περνούν και θα τη θωρακίσει με νεανική όψη για περισσότερο καιρό.

Αντηλιακή προστασία

Ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις, ούτε δείχνει να αγαπά περισσότερο τους άνδρες! Αντίθετα, προκαλεί φθορές και στην ανδρική επιδερμίδα, με αποτέλεσμα η αντηλιακή προστασία να πρέπει να είναι καθημερινή, ειδικά σε όσους, λόγω τρόπου ζωής ή εργασίας, εκτίθενται έντονα στις ηλιακές ακτίνες. Μια απαλή αντηλιακή κρέμα προσώπου αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να ξεκινήσει ένας άνδρας την ημέρα του!