Η μάχη κατά των κουνουπιών

Όσο ο καιρός ανοίγει και η θερμοκρασία ανεβαίνει μέρα με την ημέρα, τόσο αυξάνονται οι επισκέψεις από τα ενοχλητικά κουνούπια, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να υποφέρουν από τα τσιμπήματα και την έντονη φαγούρα.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Η κίνηση, η σωματική θερμότητα, ο ιδρώτας και το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύεται με την αναπνοή, είναι μερικοί από τους λόγους που...φέρνουν τα κουνούπια πιο κοντά μας!

Μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι το 20% των ενηλίκων είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί τα εν λόγω έντομα, καθώς, λόγω γονιδίων, εκλύουν από το σώμα τους μυρωδιές που τους είναι ιδιαίτερα αρεστές. Από την άλλη, τα παιδιά αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο τους, καθώς παίζουν στην εξοχή, πολλές φορές κοντά σε θάμνους και φυλλωσιές, μέρη που γοητεύουν τα κουνούπια, βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, ενώ ο ιδρώτας από το παιχνίδι κάνει τα ρούχα τους την ιδανικότερη περιοχή για να αναπαραχθούν.

Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες, όπως η Μαλάρια, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα, και για τον λόγο το «κλειδί» είναι η πρόληψη.

Κινήσεις ματ κατά των κουνουπιών

  • Τα περισσότερα τσιμπήματα συμβαίνουν είτε νωρίς το πρωί είτε το σούρουπο, όπου τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Τις κρίσιμες ώρες, στο μέτρο του δυνατού, κρατήστε τα παιδιά μέσα στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Ένας τρόπος για να τα προφυλάξετε είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να τους αλλάζετε ρούχα όταν ιδρώνουν και να χρησιμοποιείτε προϊόντα καλλυντικής περιποίησης χωρίς μυρωδιές.
  • Οι ενήλικες να επιλέγουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το γκρι. Για μεγαλύτερη προστασία, κυρίως τις βραδινές ώρες, συνιστάται όλα τα μέλη της οικογένειας να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες και παντελόνια έτσι ώστε να μένει λιγότερο δέρμα εκτεθειμένο στα κουνούπια.
  • Το έντονο κίτρινο φως τραβά σαν μαγνήτης τα κουνούπια. Όσο είναι στο χέρι σας, σβήστε τα φώτα, όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα.
  • Φροντίστε να αδειάζετε συχνά τα λιμνάζοντα νερά στους διάφορους χώρους εντός και εκτός σπιτιού (π.χ. πιατάκια σε γλάστρες και άλλα δοχεία).
  • Για να προστατέψουν οι γονείς τα παιδιά όταν κοιμούνται, χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα, κυρίως αν μένετε σε περιοχές με μεγάλη δραστηριότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων. Εκτός από τον ύπνο, οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν τα παιδιά βρίσκονται έξω από το σπίτι, και ειδικά όταν παίζουν στα πάρκα ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους. Και στις δύο περιπτώσεις, καλό είναι να βάλετε το αυτοκόλλητο CER’8 patch Junior. Το CER’8 patch Junior αποτελεί το ιδανικότερο απωθητικό κουνουπιών για τα μικρά παιδιά, καθώς περιέχει συστατικά φυτικής προέλευσης. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι, για να δράσει, δεν έρχεται σε επαφή με το ευαίσθητο παιδικό δέρμα, ενώ προστατεύει από τις επιθέσεις των κουνουπιών χωρίς να λερώνει και χωρίς να απαιτούνται συνεχόμενες επαλείψεις ή ψεκασμοί. Επίσης, μπορεί να κολληθεί σε ρούχο ή έπιπλο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή του ύπνου.
  • Βάλτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο τα κατάλληλα φυτά! Δημιουργήστε μια προστατευτική περίμετρο στο σπίτι φυτεύοντας στις γλάστρες δενδρολίβανο, βασιλικό, λεμονόχορτο, ευκάλυπτο, λεβάντα, γεράνια, μελισσόχορτο, κρεμμύδια, θυμάρι, καλέντουλα και καλαμίνθη, προκειμένου να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.
  • Και τα...μεγάλα παιδιά έχουν τον σύμμαχό τους, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκόλλητο CER’8 patch Ενηλίκων, το οποίο αποτελεί τον πιο έξυπνο και απλό τρόπο για να κρατάει μακριά τα κουνούπια και τις σκνίπες μέσα και έξω από το σπίτι (στο μπαλκόνι, στο θερινό σινεμά, στη συναυλία, στο κάμπινγκ, στην εξοχή κ.λπ.).
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εντομοαπωθητική Cer'8 Lotion για όλη την οικογένεια, η οποία, χάρη στη μοναδική σύνθεσή της, προφυλάσσει από τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών αποτελεσματικά και η δράση της διαρκεί έως πέντε ώρες. Το δυνατό της στοιχείο είναι ότι ενδείκνυται για μεγάλο πλήθος από είδη κουνουπιών συμπεριλαμβανομένου και του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης», καθώς και για σκνίπες.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.healthline.com/health/outdoor-health/how-to-prevent-mosquito-bites
https://www.prevention.com/health/g20513318/stop-mosquito-bites/
https://www.cdc.gov/features/stopmosquitoes/index.html