απαλλαγείτε από τους κάλους στα πόδια

«Πάλι με χτύπησε το παπούτσι μου…», «Ο κάλος μου με πεθαίνει στον πόνο…», είναι τα πιο συχνά παράπονα, κυρίως των γυναικών, όταν θέλουν να περιγράψουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον αφόρητο πόνο, που βιώνουν μέσα στην καθημερινότητά τους.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Υπολογίζεται ότι το ωραίο φύλο ταλαιπωρείται από διάφορες ενοχλήσεις στα πόδια έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους άνδρες! Οι αιτίες που οξύνουν τον πόνο είναι η ορθοστασία, η πολύωρη ακινησία, τα παραπανίσια κιλά αλλά και τα κλειστά ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία πρωταγωνιστούν στην καθημερινή γκαρνταρόμπα των γυναικών και τα οποία, όχι μόνο σφίγγουν τα πόδια, αλλά προκαλούν κάλους και σκληρύνσεις.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω στις γυναίκες εκείνες οι οποίες, λόγω της φύσης της εργασίας τους, είναι αναγκασμένες να φορούν κάθε ημέρα για αρκετές ώρες κλειστά παπούτσια, με συνέπεια τα πόδια τους να ασφυκτιούν και να νιώθουν πόνο και έντονες ενοχλήσεις στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί στα σημεία, όπου ασκείται συνεχής τριβή με τα παπούτσια και έντονη πίεση στα δάχτυλα του ποδιού ή στο πέλμα, σχηματίζονται κάλοι και σκληρύνσεις.

Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις επηρεάζουν όχι μόνο την κίνηση αλλά και την ψυχολογία των γυναικών λόγω της αισθητικής τους εικόνας. Ειδικά όταν καλοκαιριάζει, ντρέπονται να εκθέσουν τα πόδια τους σε κοινή θέα ή διστάζουν να φορέσουν τα αγαπημένα τους σανδάλια και πέδιλα.

Τι είναι

Ο κάλος είναι ο σχηματισμός πολλαπλών σκληρύνσεων κωνικού σχήματος στην περιοχή του δέρματος, που δημιουργείται μετά από έκθεση σε επαναλαμβανόμενες δυνάμεις τριβής. Ο ιατρικός όρος για αυτήν την πάχυνση του δέρματος είναι υπερκεράτωση.

Έτσι, όσο μεγαλώνει εσωτερικά, τόσο δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρήνας αυτός είναι δυνατόν να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, επιφέροντας οξύ πόνο. Για τη δημιουργία τους «ενοχοποιούνται»:

  • οι παραμορφώσεις των δακτύλων
  • το λάθος νούμερο στα παπούτσια
  • ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες που αυξάνουν την τριβή στο δέρμα των ποδιών
  • κατασκευαστικές παραμορφώσεις, όπως η σφυροδακτυλία
  • το λάθος περπάτημα, όταν δηλαδή το ένα πέλμα πιέζεται περισσότερο από το άλλο.

Πώς θα απαλλαγείτε από τους κάλους

Καθοριστική σημασία τόσο για την όμορφη εικόνα των ποδιών όσο και για την αποφυγή του πόνου είναι η σωστή φροντίδα τους. Τα πρώτα βήματα για την αφαίρεσή τους, όπως συνιστούν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν:

  • Επιλογή παπουτσιών από μαλακό δέρμα και σωστό νούμερο.
  • Χλιαρό ποδόλουτρο με σαπούνι για να μαλακώνουν οι κάλοι και στη συνέχεια ελαφρύ τρίψιμο με ελαφρόπετρα.
  • Τοποθέτηση ενός προστατευτικού καλύμματος στο σημείο για να μειώνεται η τριβή στο δέρμα.
  • Απαγορεύεται διά ροπάλου η αφαίρεσή τους  με ψαλίδι ή ξυράφι, γιατί μπορεί να προκληθεί επικίνδυνη μόλυνση των περιβαλλόντων ιστών.
  • Χρήση αυτοκόλλητου επιθέματος με σαλικυλικό οξύ, που αφαιρεί γρήγορα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος προσφέροντας άμεση ανακούφιση.

Μια μοναδική κρέμα σαλικυλικού οξέος περιέχει το Carnation Corn Caps, που έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στα βαθιά στρώματα των σκληρών κάλων, αφαιρώντας τον νεκρό ιστό μέχρις ότου να φύγει τελείως.

Ταυτόχρονα, το προστατευτικό δαχτυλίδι αποτρέπει την τριβή του κάλου με το παπούτσι, ενώ οι αυτοκόλλητες ταινίες του στερεώνουν δυνατά το επικάλιο επάνω στο σημείο του κάλου, ευνοώντας την καλύτερη θεραπεία του.

Για να έχει άμεση εφαρμογή, πριν την τοποθέτησή του καθαρίστε και στεγνώστε τα πόδια. Στη συνέχεια, αφαιρέστε ένα επικάλιο από τη συσκευασία και τοποθετήστε το με το δακτύλιο επάνω στον κάλο. Σταθεροποιήστε το χρησιμοποιώντας τα αυτοκόλλητα άκρα του επιθέματος. Προσοχή: Για να έχει εφαρμοστεί σωστά το επικάλιο δεν θα πρέπει να γλιστρά ή να κινείται.

Αλλάζετε το επικάλιο κάθε δυο ημέρες μέχρι να αφαιρεθεί εύκολα ο κάλος. Προσοχή: Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, κακή κυκλοφορία του αίματος, ή νευροπάθεια, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν προχωρήσουν στην αφαίρεση των κάλων με σαλικυλικό οξύ.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951

https://www.healthline.com/health/how-to-remove-dead-skin-from-feet

https://consumer.healthday.com