Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο πια, τα μέτρα προστασίας είναι το πρώτο βήμα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου που τείνει να γίνει πανδημία. Η ΓΓΠΠ (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) παραμένουν σε μόνιμη επαγρύπνηση, ενημερώνοντας με αναλυτικές οδηγίες τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, προς αποφυγή έκθεσης στον ιό και τις επιπτώσεις του.

Γενικές οδηγίες:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

Οδηγίες για Ταξιδιώτες:

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Αποφεύγουμε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύουμε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

 • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι
 • Να αποφεύγουμε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας)
 • Να αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς
 • Κατά την διάρκεια ταξιδιού σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
 • Να αναβάλουμε το ταξίδι ενώ έχουμε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
 • Να αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχουμε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
 • Να παρακολουθήσουμε την υγείας μας για 14 ημέρες.
 • Αν εμφανίσουμε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή, να παραμείνουμε στο σπίτι και να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Οδηγίες για πληρώματα πλοίων, αεροσκαφών και τρένων:

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Οδηγίες για ιατρικούς συλλόγους και τα μέλη τους:

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού αναπνευστικής λοίμωξης με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη Wuhan της Κίνας τις τελευταίες 14 ημέρες, συστήνονται τα παρακάτω:

 • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή,
 • εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο,
 • εφαρμογή βασικών προφυλάξεων και προφυλάξεων επαφής από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή,
 • άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-5212000)