Από τα βάθη της ιστορίας και την περίοδο της ανάπτυξης των πολιτισμών των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγιας, μέχρι και σήμερα, το κακάο διανύει μια σταθερή πορεία στις καταναλωτικές προτιμήσεις των πληθυσμών, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το κακάο, και κατ’ επέκταση η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά γνωστά μεταξύ άλλων για την αντιοξειδωτική τους δράση και την ικανότητα τους να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

Πιο συγκεκριμένα:

Μελέτες έχουν δείξει πως η αντιοξειδωτική δράση του κακάο είναι δυο φορές πιο ισχυρή από αυτή του κόκκινου κρασιού και τρεις έως πέντε φορές πιο ισχυρή από αυτή του πράσινου και του μαύρου τσαγιού. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κακάο συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του ήπατος και του αίματος, στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης, καθώς και στην αντιγήρανση.

Το κακάο αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, ενεργοποιεί τη σεροτονίνη (την ορμόνη της χαράς) και τις ενδορφίνες, απαλύνοντας έτσι το αίσθημα του άγχους και δημιουργώντας μια αίσθηση ευφορίας.

Επιπλέον, το κακάο έχει προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης και της ελαστικότητας των αγγείων, συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, η οποία συνδέεται με τις θρομβώσεις.

Επίσης, το κακάο ενισχύει το ανοσοποιητικό, μιας που μια κουταλία της σούπας περιέχει 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Μια εξτρά ευεργετική ιδιότητα του κακάο είναι ότι χάρη στη θεοβρωμίνη που περιέχει έχει αποτέλεσμα ενάντια στον επίμονο βήχα, μιας που σταματά την κίνηση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ευθύνεται γι’ αυτόν.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το κακάο σε όποια μορφή και αν καταναλώθει, μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, μιας που η θερμιδική του αξία είναι επίσης μεγάλη!